Zelfverzekerd

panoramalogoArtikel verscheen eerder in Panorama 47 (23-30 november 2011)

U gaat volgend jaar fors meer betalen voor uw verplichte zorgverzekering: zeker 1.270 euro voor een gemiddelde basisverzekering. Per 1 januari kunnen we weer overstappen, maar veel Nederlanders snappen nog altijd niks van het zorgstelsel. Nu vergelijken en in actie komen kan straks de moeite lonen. Panorama zorgt dat u weet hoe.

Dit is de periode dat de tientallen zorgverzekeraars bekendmaken hoe hun pakketten en premies er volgend jaar uitzien. U krijgt vanzelf een aanbod en als u niks doet blijft u zitten waar u zit. Toch blijft niet alles hetzelfde. Het basispakket en aanvullende verzekeringen worden duurder, terwijl vanuit  het basispakket minder wordt vergoed: onder meer hulp bij stoppen met roken, dieetadviezen en maagzuurremmers gaan eruit.

Daarnaast stijgt het verplicht eigen risico volgend jaar van 170 naar 220 euro. Dat is het deel van de ziektekosten dat u zelf moet betalen, met een aantal uitzonderingen. Als u gezond bent en geen gekke dingen verwacht, kunt u dat bedrag zelf nog met een paar honderd euro verhogen. In ruil voor dat vrijwillige eigen risico betaalt u een lagere premie.

Om nog meer geld te besparen kunt u ook kiezen voor een goedkopere verzekering met een mindere dekking. Verder is een kwart van de Nederlanders van plan om volgend jaar de hand op de knip te houden door gewoon minder zorgverleners op te zoeken, blijkt uit recent onderzoek (bron: RTL Nieuws). Vooral de fysiotherapeut en de tandarts krijgen meer ruimte in hun agenda, maar huisartsen en psychologen ook.

Verzekeringen en pakketten vergelijken kan onder meer op de onafhankelijke sites www.independer.nl en www.verzekeringssite.nl. Opwww.zorgkaartnederland.nl kunt u zorgverleners beoordelen en beoordelingen van anderen inzien. Controleer via www.zorgtoeslag.nl of u recht hebt op zorgtoeslag.

Dit bericht is geplaatst in Panorama. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *