Weg met dat huis

eyeopenlogoDit artikel verscheen eerder opwww.eyeopen.nl

Het zijn gouden tijden voor wie een huis wil kopen. De keuze is reuze en de prijzen zijn de afgelopen jaren bijna overal gedaald. Wie een huis wil vérkopen moet momenteel creatief zijn en vooral geduld hebben. Eén kijker kan genoeg zijn, maar dan moet je die wel over de drempel weten te lokken. Met de volgende tips kun je het aantal appeltaarten binnen de perken houden.

1. Zorg voor een goede vraagprijs en zet niet te hoog in. Zoek uit wat gevraagd wordt voor vergelijkbare huizen in de buurt. Als je daar onder kunt gaan zitten, is jouw huis meteen interessanter dan een heleboel andere.

2. Natuurlijk staat je huis op Funda. De hoofdfoto moet staan als een huis. Dat betekent een duidelijke indruk van de buitenkant, het liefst met wat blauw in de lucht en groen voor de deur. Let op de seizoenen. In juli sneeuwt het niet, ook niet op internet.

3. Laat fatsoenlijke foto’s maken. Dat kun je laten doen door een fotograaf via de makelaar, maar daar betaal je voor. Zelf foto’s aanleveren mag ook. Zorg voor ruime en lichte kiekjes, het liefst gemaakt met een groothoeklens.

4. Niet op Funda zetten: oerwoudtuinen en huisdieren. Jij vindt je vijf katten misschien heel gezellig, maar een mogelijke koper denkt meteen aan haren en stank. Kortom, aan werk. En daar heeft hij na zijn verhuizing weinig zin meer in.

5. Een kijker kijkt ook met zijn neus. Zorg dus dat het lekker fris ruikt. Doe een paar raampjes open en natuurlijk helpt het bakken van de beroemde appeltaart. Wc-verfrissers blijven op de wc, anders lijkt het net alsof je iets probeert te maskeren.

6. Maak korte metten met kleine ergernissen. Een druppende kraan, een piepende deur, een stukje plint dat ontbreekt… Jij stoort je er allang niet meer aan, maar een vreemde zal liever een (gesmeerd) deurtje verder kijken.

7. Maak een opgeruimde indruk. Dus geen slingerende vaat, uitpuilende bergen jassen aan de kapstok en een badkamers vol tubes en flessen. Schimmel en aanslag zijn uit den boze. Vergeet niet je bed op te maken en te stofzuigen.

8. Vat het niet te persoonlijk op. Natuurlijk is je huis een leefomgeving, maar de kijker moet het idee krijgen dat het zijn domein kan worden. Zet daarom niet teveel foto’s van jezelf in het zicht, ruim speelgoed op en laat geen kleren slingeren.

9. Als je huis al lang te koop staat kun je voor een paar honderd euro een stylist inhuren. Die ziet vaak snel knelpunten waar jij misschien nooit aan gedacht hebt. Zo iemand kan je huis met een paar ingrepen een stuk aantrekkelijker maken.

10. Probeer niet wanhopig vast te houden aan de vraagprijs. Een beetje verlies lijden hoeft niet erg te zijn. Bedenk dat je je volgende huis ook weer goedkoper koopt. Daarmee snijdt het mes toch aan twee kanten.

Dit bericht is geplaatst in eyeOpen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *