VOLUMIA! – Volumia!, Wakker en Puur (albums)

JAAR: 2002
LAND: Nederland
STATUS: 500.000
AAN: BMG Nederland

volumiaEen gouden plaat wordt niet altijd uitgereikt vanwege een bepaald behaald verkoopsucces. Soms is er een andere aanleiding, zoals bij deze bijzondere joekel (50×80 cm) van Golden Design. Deze award uit 2002 is een afscheidscadeau voor Volumia!. Op 18 april van dat jaar, nog geen drie weken nadat de opheffing van de groep officieel was aangekondigd, neemt de band afscheid in de Heineken Music Hall in Amsterdam. De negen bandleden gaan niet met lege handen uit elkaar: ze krijgen allemaal een eigen award voor de verkoop van een half miljoen albums in Nederland. Met dit exemplaar voor platenmaatschappij BMG erbij zijn er dus in elk geval tien van deze awards gemaakt.

Bij een award is altijd sprake van een optelsom, maar in dit geval gaat het om de verkoopcijfers van drie albums bij elkaar: Volumia! (1998), Wakker (1999) en Puur (2001). Die albums waren los van elkaar ook al uitgebreid onderscheiden. Rekent u even mee? Volumia! (met de twee top 5-hits Afscheid en Hou me vast) levert eerst goud, dan platina en vervolgens nog dubbel platina op (200.000 exemplaren). Wakker krijgt goud en platina (100.000), terwijl Puur alleen als goud aan de muur komt te hangen (40.000). Bij elkaar zijn dat dus al zes verschillende awards en 340.000 verkochte exemplaren. Blijkbaar heeft Volumia! in april 2002 daarbovenop nog eens 160.000 cd’s verkocht. Om aan te geven dat elke titel minimaal platina is geworden, worden drie zilverkleurige penningen van de NVPI in de award verwerkt.

Het klapstuk is de laatste toevoeging aan de toch al zo volle prijzenkast. Daarin staan ook meerdere awards uit België, vier TMF Awards, een Edison en een Rembrandt. Bepaald geen slechte score voor een band die maar vijf jaar in de Top 40 voorkwam, met ‘slechts’ zeven hits. Vóór de doorbraak in 1997 (met Het is over) was Volumia! al een aantal jaar actief en werden in eigen beheer ook al singles en een album uitgebracht. Hans Paul Nieskens begint de groep in 1991, samen met Axel Lindelauf en Richard Ritterbeeks. Niet veel later volgen Tamara Hoekwater, Birgit Ingen Housz, Robin Zalm, Harold Mingels en Eric van Oppen. De man die het gezicht van de band zal worden, Xander de Buisonjé, wordt in 1993 door Axel ontdekt als hij de zanger bezig ziet in een Maastrichtse kroeg.

Hoe en waarom (en voor hoeveel) deze award het kantoor van BMG Nederland heeft verlaten zal altijd wel een raadsel blijven, maar de laatste eigenaar is wel bekend (en ook wel bekend!): Sjarrel, de mannelijke helft van het ‘nedersmartduo’ Sjarrel & Sjaan. De vrolijke collega van Xander zou het allerliefst een éigen gouden plaat scoren en timmert vanuit Utrecht hard aan de weg. Aan het aantal optredens en het enthousiasme ligt het niet: tot in Singapore is het duo bekend. Jaarlijks hoogtepunt, met drie dagen on stage, is altijd het Utrechtse Smartlappenfestival in november.

Sjarrel en Sjaan te gast in U Vandaag op RTV Utrecht, met ene Maarten Steendam en Marjolein Heijen
Sjarrel en Sjaan te gast in U Vandaag op RTV Utrecht, met ene Maarten Steendam en Marjolein Heijen

Dit bericht is geplaatst in awards. Bookmark de permalink.

2 Responses to VOLUMIA! – Volumia!, Wakker en Puur (albums)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *