Verdienen in een flits

panoramalogoArtikel verscheen eerder in Panorama 49 (7 december 2011)

Een mobieltje met een camera hebben we tegenwoordig allemaal. Een toenemend aantal mensen heeft een spiegelreflexcamera. Waarom uw kiekjes niet omzetten in keiharde euro’s? Niet geschoten is altijd mis!

Sterrenkijken
U legt Yolanthe vast in een parkeergarage. Deze keer niet met Wesley, maar met een ander bekend heerschap. Voor zoiets wordt flink in de buidel getast. RTL Boulevard wil geen bedragen noemen, maar het éérste garagefilmpje was naar verluidt goed voor tienduizenden euro’s. “Het moet echt nieuws zijn,” weet ook Floris Feilzer (16), de jongste paparazzo van Nederland. “Een losse Jim Bakkum met je iPhone is niks bijzonders.” Het resultaat van het bijzondere bijbaantje van de havo-scholier staat wekelijks in Party. Laatst kreeg hij 200 euro voor een paginagrote foto van Bridget Maasland en haar nieuwe vlam. Een halve pagina levert nog altijd 100 euro op. De andere roddelbladen betalen soortgelijke bedragen.

De één z’n dood…
Haal uw camera ook tevoorschijn als u langs een pas gebeurd ongeluk komt. Niet leuk, maar vaak wel interessant voor lokale en regionale media. Een omroep als RTV Utrecht betaalt de gewone man tot 25 euro per incident. Voorwaarde is wel dat u met iets unieks komt, zoals gebeurde met de arrestatie van een paar benzinedieven in een door de politie gecreëerde file op de A2. Zodra eigen cameramensen of fotografen dat ook hebben vastgelegd, is uw materiaal niet bijzonder meer.

Aan de stock
Zelf iets in scene zetten kan ook. Maak bijvoorbeeld een foto van een man in een pak die in zijn telefoon schreeuwt of van een paar pennen, en zet ze opwww.istockphoto.com. Het kan van alles zijn. Iedere keer dat uw plaatje gedownload wordt, bijvoorbeeld voor bij een artikel in een blad, verdient u een paar euro. De foto’s moeten wel van goeie kwaliteit zijn. Er mogen geen logo’s op, en als er mensen op staan, moeten ze wel toestemming hebben gegeven. Wereldwijd en onbeperkt te downloaden: dat kan flink aantikken. Over “even lachen” gesproken…

Dit bericht is geplaatst in Panorama. Bookmark de permalink.