TWENTY 4 SEVEN – Slave to the music (album)

JAAR: 1994
LAND: Nederland
STATUS: goud (50.000)
AAN: Indisc

In de Europese hitlijsten zijn begin jaren ’90 veel nummers te vinden van Nederlandse danceduo’s: 2 Unlimited, 2 Brothers on the 4th Floor en Twenty 4 Seven. Laatstgenoemde groep is misschien niet de meest succesvolle, maar wel de eerste. Producer Ruud van Rijen richt Twenty 4 Seven op in 1989 en de eerste single belandt al in februari van 1990 in de Top 40. Op I can’t stand it zijn rapper MC Fixx It te horen en Nancy Coolen, die op haar 16e door Van Rijen wordt gescout in een Brabantse discotheek. Het nummer haalt de 24e plaats en komt van het album Street moves, net als de opvolger die begin 1991 tot 21 komt: Are you dreaming? Op de tweede single is Fixx It al vervangen door Captain Hollywood, die later met zijn eigen ‘project’ nog een paar grote hits zou scoren.

Na een pauze van twee jaar maakt Twenty 4 Seven een sterke comeback. In 1993 verschijnt het album Slave to the music, met naast Nance alweer een nieuwe rapper: Stay-C. Het blijkt de sterkste opstelling, want de gelijknamige single schiet naar de vijfde gptwenty4sevenplaats in de Top 40 en wordt één van de grootste hits van 1993. Twenty 4 Seven kan niet stuk, want niet veel later bereikt ook Is it love de top 10. Als in 1994 ook nog Take me away en Leave them alone grote hits zijn geworden, is duidelijk dat de cd (en de cassette!) ook lekker hebben verkocht. Wat maar weinig eurodance-formaties voor elkaar krijgen, lukt producer Ruud en zijn Stay-C en Nance wel: aan het einde van het jaar krijgt het gouden trio deze gouden plaat overhandigd. Hij komt naast exemplaren te hangen uit landen waar de doorbraak inmiddels ook een feit is, waaronder Australië, Tsjechië en Zuid-Afrika.

Het wereldwijde succes levert Twenty 4 Seven in 1995 zelfs de Exportprijs op, voor de bestverkopende Nederlandse artiest in het buitenland. Toch ontstaan barstjes. De groep haalt met singles van het derde album I wanna show you nog wel drie keer de Top 40, maar dan stapt Nance uit het project. Terwijl de blondine aan de slag gaat met solonummers en presentatrice wordt, gaan Ruud van Rijen en Stay-C op zoek naar een nieuwe dame. Met Stella wordt in 1997 nog één laatste hitje gescoord, We are the world.

gptwenty4sevenlogo

Na jaren stilte blaast Van Rijen zijn project in 2007 nieuw leven in. Twenty 4 Seven is nu zangeres Elle, en er verschijnt een jumpstyle-single getiteld Like flames. Het wordt geen succes en in 2009 is Twenty 4 Seven toe aan de zesde generatie: ex-Popstars-deelneemsters Lianne van Groen en Sharon Doorson. Zij zijn vooralsnog de enige groepsleden met een nummer 1-hit op hun naam. Beide dames zaten in 2004 in de meidengroep Raffish, die begin 2005 één weekje bovenaan stond met Plaything.

Anno 2014, het jaar waarin het zilveren jubileum wordt gevierd, treedt Twenty 4 Seven nog steeds op en wéér in een nieuwe bezetting. Doorson heeft alweer enkele jaren geleden plaatsgemaakt voor een oude bekende: Stay-C. Samen met “Li-Ann” en andere Nederlandse groepen toert hij tussen april en september door Europa met Accelaration.

Dit bericht is geplaatst in awards. Bookmark de permalink.

1 Response to TWENTY 4 SEVEN – Slave to the music (album)

 1. Roland schreef:

  Hallo,

  Is deze misschien te koop??

  Een vraag van de allergrootste fan van T4S.

  Mvg,

  Roland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *