Tegen de stroom in

Tijd om weer de meterstanden door te geven aan Eneco! En vervolgens gaan we op onze rug liggen afwachten hoe de eindnota in maart uitvalt? Natuurlijk niet. De getallen die je doorgeeft kun je nu mooi vergelijken met voorgaande jaren, tenminste, als je je eindnota's hebt bewaard… Als je straks vreselijk moet bijbetalen, is dat nog steeds naar, maar in elk geval geen verrassing.

Meten is weten, maar dat was ik even vergeten. Begin 2011 trok er een leuke dame bij me in. Ze bracht gezelligheid met zich mee, maar ook flink hogere kosten: bijna 500 euro bijbetalen! Slik. Dat nooit meer. Het roer moest om, maar hoe? Om te beginnen met een sigaar uit eigen doos. Op de bewuste rampnota stelde Eneco voor om mijn maandbedrag te verhogen naar 60 euro. Ik heb daar zelf 70 van gemaakt, maar er was uiteraard meer.

Het leuke van mijn huisje is dat er een dubbeltariefmeter in zit, een energiemeter met twee telwerken. Hij berekent het verbruik in de daluren (tussen 23.00 en 07.00 uur, in het weekend en op feestdagen) en in de normale uren (overdag doordeweeks). Tijdens daluren kost stroom minder. Kortom: voortaan stofzuigen we alleen nog maar 's nachts! Grapje. Maar je kunt wel de afwasmachine pas aanzetten voor je naar bed gaat. Jezelf aanleren dat je alleen in het weekend de was doet. Sowieso: licht uitdoen waar je niet bent. Nog een beroemde: geen apparaten onnodig op stand-by laten staan. En dat stofzuigen? Dat bewaar je gewoon voor het weekend.

En dan nu het resultaat. Aan de standen die Eneco nu van me krijgt kan ik nu al zien dat ik deze keer waarschijnlijk geld terugkrijg. We hebben in 2012 meer goedkope stroom verbruikt en minder van het normale tarief: de hoeveelheden zijn zelfs bijna gelijk. Bovendien is het totále verbruik flink gedaald. Tot slot nog een valkuil waar ik net uitgeklommen ben: sluit geen meerjarige contracten af met je energiebedrijf. Donder op! Want je kunt er donder op zeggen dat na zo'n aanbieding de energieprijzen dalen. Daar zit je dan met je vaste vertrouwde maandbedrag, lekker overzichtelijk 36 maanden hetzelfde betalen… maar wel te veel. Succes!

Dit bericht is geplaatst in besparen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *