SYSTEM OF A DOWN – Toxicity (album)

JAAR: 2002
LAND: Nederland
STATUS: goud (40.000)
AAN: The Box (televisiezender)

gpsystemofadownDe Amerikaanse hardrockband System Of A Down had in Nederland maar één bescheiden Top 40-hit. Eind 2001 komt het ruige Chop Suey! tot de 22e plaats. Het nummer is al na vijf weken uit de lijst verdwenen, maar leidt toch tot een gouden plaat. Die krijgt de groep niet voor de single, maar voor het album waar het nummer vanaf komt: Toxicity.

Het duurt wel even voor de vier mannen van Armeense afkomst veel platen beginnen te verkopen. Ze ontmoeten elkaar in 1993 en besluiten moeilijke thema’s niet uit de weg te gaan. Dankzij (of ondanks) songteksten over de oorlog in Irak en de Armeense genocide (Chop Suey!) weet System Of A Down langzaam maar zeker een flinke schare fans op te bouwen.

Zeker is dat veel van die fans in Nederland naar The Box hebben zitten kijken. Bij dat muziekkanaal, gestart in 1995, kon je door te bellen of te sms’en een clip aanvragen. Niet veel later werd die dan alleen je eigen regio uitgezonden. Blijkbaar had The Box een groot aandeel in het succes, want in maart 2002 krijgt de zender een gouden award.

In 2007, na verschillende overnames en formatwijzigingen, valt het doek voor The Box. System Of A Down bestaat nog wel en verkoopt tegenwoordig weer wat minder, maar is nog steeds geliefd en bij elkaar. In 2013 stond de groep nog in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

Dit bericht is geplaatst in awards. Bookmark de permalink.

1 Response to SYSTEM OF A DOWN – Toxicity (album)

  1. led paneel schreef:

    Het artikel is uitstekend … dank je wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *