Open Huizen Dag: meedoen of niet?

eyeopenlogoDit artikel verscheen eerder op www.eyeopen.nl

De laatste zaterdag van september is weer een Open Huizen Dag (of in beter Nederlands: Openhuizendag). Meer dan 50.000 verkopers doen mee. In de meeste plaatsen zitten ze tussen 11 en 15 uur klaar om hordes mensen rond te leiden, onder wie natuurlijk de uiteindelijke koper. Een geweldige manier om je huis in één klap onder de aandacht te brengen en te verkopen… zegt je makelaar. Helaas gaat die vlieger niet altijd op. Soms kun je beter niet meedoen.

Het klinkt misschien hard, maar je huis wordt zaterdag waarschijnlijk niet verkocht. We zitten nog steeds in een crisis en er staat meer te koop dan ooit. De grootste fout die je als verkoper kunt maken is te hoge verwachtingen hebben. Huizensite Funda heeft zelf wel eens onderzocht hoeveel mensen er op Openhuizendag gemiddeld naar een huis komen kijken: 2,1. Dat kunnen serieuze kijkers zijn, maar ook ramptoeristen die wel eens willen zien waarom er al zo lang een bord aan de gevel hangt. En soms heb je de hele ochtend voor niks staan boenen en opruimen, want dan belt er helemaal niemand aan. Hou ook rekening met die mogelijkheid!

Dat kan allerlei oorzaken hebben. Het aanbod in de buurt, het weer is te slecht of te mooi of je makelaar zit teveel achterover. Heeft hij of zij extra reclame voor je gemaakt met posters, een vermelding op Funda en in de lokale krant? Vaak wordt 150 euro gevraagd voor deelname, dus vraag je af of dat het waard is. Je kunt je huis ook zèlf onder de aandacht brengen. Natuurlijk blijft Funda de beste etalage, maar je kunt bijvoorbeeld een v-card laten maken, een soort filmpje met foto’s van je huis. Vraag familie en bekenden om het door te sturen via internet, en zo heb je ook een hoop extra kijkers.

Succesverhalen over Openhuizendag zijn er genoeg en dat is logisch. Wie een huis wil kopen zal het toch eerst van binnen moeten zien, en dat kan zaterdag makkelijk. Doe je als verkoper mee, check dan eerst nog even onze verkooptips (link). Onthou verder dat je mensen mag weigeren: het is jouw huis dus jij bepaalt wie je binnenlaat. Laat bezoekers rustig rondkijken en verzorg de rondleiding niet met de hele familie erbij. Verwijs bij interesse of een bod altijd door naar je makelaar. Succes!

Noot van de redactie: doe je mee? Zo moet je huis eruit zien.

Dit bericht is geplaatst in eyeOpen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *