NIEUW NEDERLANDS PEIL – Vol. 1, 2 en 3 (albums)

JAAR: 2000
LAND: Nederland
STATUS: 6x platina (600.000)
AAN: Wiebe Hartog

Onder de noemer Nieuw Nederlands Peil is een hele rits verzamelalbums verschenen. Uiteindelijk zou het aantal volumes de tien ruim passeren: naast de gewone delen 1 t/m 10 verschenen ook nog cd’s met thema’s, waaronder ballads, duetten, kroeghits en live-versies. Volume 1 stond als enige nummer 1 in de verzamelalbumlijst en zou pas na ruim anderhalf jaar uit die lijst verdwijnen! De delen 2 t/m 5 deden het ook nog goed, daarna liepen de verkoopcijfers flink terug.

gpnnpDe serie begon in 1998 als een soort soundtrack bij het tv-programma Veronica Goes Holland. De koers (alleen maar muziek van Nederlandstalige artiesten) was duidelijk. Wat hielp was dat Nederlandse muziek in de tweede helft van de jaren ’90 populairder werd en ‘weer mocht’. Veronica was in die tijd onderdeel van de Holland Media Groep (HMG), samen met RTL4 en RTL5. De man die toen over de merchandising ging was Wiebe Hartog. Mede dankzij zijn hulp werden van de eerste drie NNP-delen alleen al meer dan 600.000 exemplaren verkocht, een uitzonderlijk hoog aantal voor een verzamelalbum. Een verzamel-award was dus wel op zijn plaats.

Hartog zat niet alleen achter een bureau, maar ook onder een bekende bar. Vanaf 2001 was hij op achtereenvolgens Yorin, RTL5, V8 en Veronica te horen als de stem van Ab Normaal, de brutale roze moppenkoning. De geile pop maakte zelf ook twee singles: Kleine blonde Mariandel en Schudden met je tieten. Die leverden geen hitnoteringen op, en dus ook geen gouden platen. Gelukkig had Hartog nog meer ijzers in het vuur…

(wordt vervolgd)

Dit bericht is geplaatst in awards. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *