Meer rente voor uw centen!

panoramalogoArtikel verscheen eerder in Panorama 28 (13-20 juli 2011)

Wij Nederlanders staan bekend als een zuinig volkje en inderdaad: samen hebben we kleine 300 miljard euro gespaard. Klinkt goed. Maar staat uw spaargeld al jaren te niksen bij een grote bank? Zonde! Uw appeltje voor de dorst is als uw auto: de glans komt er niet vanzelf op.

Door de bank genomen
Wat vindt u belangrijker: dat uw geld bij een bekende bank staat of dat het hard groeit? Het merendeel van de spaarders laat ING, Rabobank of ABN Amro op hun centjes passen. Veilig, maar niet zo rendabel. Op bijna al hun rekeningen zonder voorwaarden (elk moment kosteloos opnemen en storten) krijg je minder dan 2 procent rente. Een groot verschil met de top 3 van dit moment: Bank of Scotland (2,75%), WestlandUtrecht (2,70%) en MoneYou (2,70%). Als we bereid zijn om ons geld voor langere tijd vast te zetten valt er zelfs nog meer te verdienen. Toch willen veel mensen van overstappen niks weten, en zijn ze een dief van hun eigen rente.

* Misverstand 1: Overhevelen is moeilijk gedoe.
Niet lui zijn. Als u kunt internetbankieren, dan kunt u ook ergens online een spaarrekening openen en daar geld naar overmaken. Het kost misschien even wat tijd, maar het loont de moeite.

* Misverstand 2 : Het loont de moeite niet.
Integendeel. Klein voorbeeldje: een jaar lang 10.000 euro op de Comfortspaarrekening van ING levert momenteel 150 euro rente op. Bij de Bank of Scotland verdient u bijna het dubbele: 275 euro.

* Misverstand 3: Kleine en buitenlandse banken zijn niet te vertrouwen.
Met Icesave en DSB liep het inderdaad niet zo goed af, maar resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Als uw bank omvalt krijgt u gegarandeerd 100.000 euro terug. Heeft u meer geld en wilt u 100 procent zekerheid, verdeel het dan over meerdere banken.

Spaarrentes veranderen sneller dan het humeur van uw vriendin. Via deze (onafhankelijke) websites kunt u de standen goed in de gaten houden:
– www.spaarinformatie.nl Met een speciaal forum waar gevorderde spaarders tips en ervaringen uitwisselen.
– www.vanspaarbankveranderen.nl Met Spaarwinstcalculator. Rekentool die laat zien hoeveel geld je kunt verdienen met een overstap.
– www.verhuisjegeld.nl Met extra informatie over banken, bijvoorbeeld over bonussen, of ze goed zijn voor het milieu en of ze de wapenindustrie financieren.

Dit bericht is geplaatst in Panorama. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *