MARCO BORSATO – Waarom nou jij (single)

JAAR: 1995
LAND: Nederland
STATUS: goud (50.000) en platina (75.000)
AAN: Paul Brinks

Marco Borsato wordt vaak in één adem genoemd met John Ewbank, maar er is nog een man die vanaf het prille begin van heel dichtbij betrokken is bij zijn succes: Paul Brinks. Borsato leert hem kennen als hij in 1990 als kersverse winnaar van de Soundmixshow een contract tekent bij Polydor. Brinks werkt bij de platenmaatschappij en helpt bij de voorbereiding van de allereerste single At this moment/Emozioni. Van den Ende Producties, verantwoordelijk voor de Soundmixshow, verzorgt vanaf dat moment ook Marco’s management. De wegen van beide mannen kruisen elkaar opnieuw als Brinks de overstap maakt van Polydor naar Van den Ende Producties: nu is hij zijn manager.

In 1992, na drie Italiaanstalige albums die matig tot redelijk scoren, breekt Marco desondanks met Van den Ende en gaat hij in zee met Wiebe Hartog en zijn Rising Sun Management, maar dat duurt niet lang. Als Hartog naar Veronica is vertrokken laat Marco zich in 1995 onderbrengen bij de Nagtzaam Entertainment Company van Sandra Nagtzaam. Daar komt hij Paul Brinks voor de derde keer tegen, want die is met Nagtzaam getrouwd. “Paul en Sandra lopen als een rode draad door mijn carrière,” aldus Marco in 1996. “Paul was eerst platenbaas, toen boeker en nu vriend en raadgever.” Later zou hij er ook nog peetvader van zijn kinderen aan kunnen toevoegen.

gpborsatowaaromOp dat moment is Borsato al een grote naam, vooral dankzij Dromen zijn bedrog uit 1994. Maar ook dankzij de stemmige opvolger van de zorgeloze feesttopper: Waarom nou jij. De tweede single van het album Marco is net als zijn voorganger een Italiaans nummer in een Nederlands jasje: het origineel heet Quando finisce un amore en is van Riccardo Cocciante. Ondanks het verdrietige onderwerp, een verbroken relatie, heeft Team Borsato alle reden om te lachen. In januari 1995 bereikt Waarom nou jij voor één week de eerste plaats van de Top 40. Dat is wat schamel vergeleken met de twaalf van Dromen zijn bedrog (op dat moment een record), maar Borsato’s naam is voorgoed gevestigd.

Voor Waarom nou jij krijgt Brinks krijgt deze award overhandigd. Een bijzonder exemplaar, want hiermee worden in één klap twee mijlpalen gevierd: het bereiken van de gouden (50.000 exemplaren) én de platina (75.000) status. Hij heeft hem blijkbaar echt verdiend, want schrijft Marco in het boekje van de cd Als geen ander: ‘Paul, bij jou begint de cirkel’. In het boekje bij De bestemming gaat Borsato nog een stap verder: ‘Voor Paul (…) de man die mij aanvoelt, aanvult, aanvalt en aanvaardt. Met jou deel ik een vriendschap zonder maskers en als er sprake is van eenrichtingsverkeer, dan is dat alleen omdat we dezelfde kant uit gaan.’

De Nagtzaam Entertainment Company wordt The Entertainment Group, met in eerste instantie vier aandeelhouders: Borsato, Brinks, Nagtzaam en Unico Glorie. In 2006 strandt het huwelijk van Brinks en Nagtzaam en in 2009 strandt ook hun bedrijf: TEG gaat failliet. Tientallen gouden en platina awards die in de Hilversumse kantoorvilla hangen komen onder de hamer. Dit exemplaar van Paul Brinks wordt uiteindelijk afgetikt op maar liefst 3.600 euro (exclusief veilingkosten) en is daarmee de op één na duurste. De koper (niet de schrijver dezes!) zal later zeggen dat het de mooiste award op de lijst was, maar het ding belandt in een kast en uiteindelijk in de uitverkoop.

Hetzelfde geldt voor de bijzondere vriendschap tussen Brinks en Borsato. In november 2013 onthult de zanger in RTL Late Night dat hij geen contact meer heeft met zijn voormalige boezemvriend: “Ik heb hem recentelijk gezien omdat hij Ilse (DeLange) managet, dat is verder oké. We kunnen elkaar zien en een hand geven en dat is verder respectvol. Maar ik heb geen contact.”

Zie ook:
Marco Borsato – Marco (album)
Marco Borsato – De bestemming (album)
Marco Borsato – Luid en duidelijk (album)

Dit bericht is geplaatst in awards. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *