MARCO BORSATO – Marco (album)

JAAR: 1994
LAND: Nederland
STATUS: platina (100.000)
AAN: Wiebe Hartog

Wiebe Hartog houdt zich niet alleen bezig met Nieuw Nederlands Peil en Big Brother: daarvoor is hij de manager van ene Marco Borsato. De Italiaanse Nederlander wint in 1990 de Soundmixshow, waarna hij meteen zijn eerste grote hit scoort. At this moment/Emozioni haalt de vierde plaats in de Top 40. De opvolger Una donna cosi komt in hetzelfde jaar nog tot 29. In 1992 bungelt Marco nog drie weekjes onderin met Un po’ bambino, en dan is de Italiaanse koek op. De formule lijkt uitgewerkt, maar het team rond Marco heeft een idee: misschien moet hij het eens in het Nederlands proberen. Het blijkt een gouden (en platina) greep.

gpborsatomarco


Marco
verschijnt in 1994 en bevat tien tracks, van oorsprong allemaal Italiaanse nummers. De eerste twee singles, Dromen zijn bedrog (12 weken) en Waarom nou jij (1 week) komen allebei op 1 terecht. In de albumlijst wordt opvallend genoeg niet de eerste plaats bereikt. Marco en zijn team zullen er niet wakker van hebben gelegen, want Marco  wordt uiteindelijk meer dan 400.000 keer verkocht. Het album levert dan ook meerdere awards op, te beginnen met een gouden plaat voor 50.000 exemplaren, en deze hiernaast voor 100.000 stuks.

Het is de start van een bijzonder succesvolle samenwerking en dito reeks albums. In het boekje van zijn volgende album Als geen ander blikt Marco terug op wat hem in 1994 is overkomen: “Het mooiste wat er uit mijn vorige album is voortgekomen, uiteraard los van het succes, is de vriendschap met de mensen waarmee ik Marco heb gemaakt. Vriendschap tilt wezenlijke dingen in het leven naar een hoger niveau. Het is voor iedereen een feest om te werken met mensen waar je een (h)echte band mee hebt.” Manager Hartog krijgt een apart bedankje: “Wiebe, nu de nieuwe jongen, maar in mijn hart altijd de oude wijze jongen.”

Weer een album later, bij De waarheid uit 1997, heeft Marco een ander management: de Nagtzaam Entertainment Company. Borsato wordt groter en groter. Uiteindelijk gaat het mis en valt de gouden vriendengroep uit elkaar… (wordt vervolgd).

Lees ook:
Marco Borsato – De bestemming (album)
Marco Borsato – Luid en duidelijk (album)

Dit bericht is geplaatst in awards. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *