MARCO BORSATO – Luid en duidelijk (album)

gpborsatoluidduidelijkLAND: Nederland
JAAR: 2000
STATUS: 5x platina (400.000)
AAN: Bart Engel

De opvolger van De bestemming is Luid en duidelijk, dat in 2000 verschijnt. Er is een aantal overeenkomsten: beide albums worden ‘best verkochte album van het jaar’ en beide albums bevatten één nummer 1-hit. Bij Luid en duidelijk is dat Binnen, dat bovenaan de Top 40 prijkt als 1999 plaatsmaakt voor 2000. Maar er zijn ook verschillen. Vanaf 2000 wordt een album niet meer platina bij 100.000 verkochte exemplaren, maar al bij 80.000 stuks. Met deze award wordt dus niet 4x platina gevierd, maar 5x. Bovendien verschijnt Luid en duidelijk ook als lp, dus op vinyl.

De oplage is zeer beperkt, maar de plaat wordt wel verwerkt in grote, zware awards, die gemaakt worden door Arthouse Design & Advertising in Rotterdam. Dit exemplaar is aangeboden aan Bart Engel. In de jaren ’90 promootte hij namens PolyGram Nederlandse artiesten in het buitenland, onder wie Laura Fygi (Azië), Petra Berger (Turkije), Jan Smit, André Rieu (Duitsland) en Marco Borsato (België). In 2000, als Luid en duidelijk uitkomt, is Engel marketingmanager en richt hij zich op Nederland.

Dertien jaar later weet Engel zich de overhandiging nog goed te herinneren: “Ik werd er nogal mee overvallen. Luid en duidelijk was een rijdende trein en mijn werkzaamheden waren slechts invuloefeningen, zoals het boeken van een tv-campagne. Ik had totaal geen bijdrage in de totstandkoming en heb ook niet meegedacht. Bij het uitruimen van de schuur, een paar jaar geleden, kwam ik deze award weer tegen en heb ik hem aan de straat gezet. Begrijp me goed, dit is geen disrespect naar Marco, want het is een heel goed album. Maar een gouden plaat met mijn naam erop? Vriendelijk bedoeld, maar echt te veel eer!”

Uiteindelijk komt de award terecht bij een handelaar, die hem eind 2012 verkoopt op de halfjaarlijkse Mega Platen- en CD-beurs in Utrecht. Later zal blijken dat er meerdere versies van bestaan. Het exemplaar van Engel is al uit de kluiten gewassen, maar Borsato’s failliete bedrijf The Entertainment Group krijgt een exemplaar overhandigd waar niet één, maar vijf lp’s in verwerkt zijn. Onder elkaar, plus een albumhoes, waardoor hij groter is dan een deur.

Engel hecht dus weinig waarde aan gouden platen. Hij kreeg er de afgelopen jaren wel meer, en hoewel hij ze dus niet allemaal ophangt, doet hij ze ook niet allemaal weg. Awards waar mooie herinneringen aan kleven, mogen wel blijven. Zijn allergrootste succes boekte Engel met een echte Italiaan: Andrea Bocelli. “Dat heb ik echt vanaf het begin meegemaakt, van 0 naar 40 miljoen albums wereldwijd. Zo’n tijd als met hem, dat is een once in a lifetime-lucky shot. Hard werken, maar je leeft in een film. Privévliegtuigen, politie-escortes, een bizarre tijd. Eén van de Bocelli-awards die ik heb gehouden kwam uit Australië en was eigenlijk geen award, maar een originele didgeridoo. Uitgereikt aan ‘the dreamteam from Holland’.”

Tegenwoordig werkt Engel al een aantal jaar zelfstandig en nog steeds in de media- en entertainmentwereld. Zo zette de VARA hem in 2013 in om het ‘merk’ van het succesvolle programma De beste singer-songwriter verder uit te bouwen.

Dit bericht is geplaatst in awards. Bookmark de permalink.