MARCO BORSATO – De bestemming (album)

gpborsatobestemmingLAND: Nederland
JAAR: 1998
STATUS: platina (100.000)
AAN: Marco Borsato

Flexicon in Weesp heeft al jaren geen gouden platen meer gemaakt en verwacht ook geen opdrachten meer in die richting. Het bedrijf schat het totale aantal vervaardigde exemplaren “eerder op enkele tientallen dan meer”. De Flexicon-stijl is makkelijk te herkennen aan de twaalf schroefjes rondom en bovendien zijn de awards precies even groot (in tegenstelling tot die van Golden Design). Polydor was in 1998 een goede klant. Leuk en aardig, wat awardjes maken voor de Lighthouse Family (die uit het vorige stukje), maar aan Marco Borsato heb je natuurlijk heel wat meer werk.

De biografie van Nederlands succesvolste zanger is bekend. Marco Borsato wint in 1990 de Soundmixshow en brengt vervolgens drie Italiaanstalige albums uit die geen potten breken. Het grote succes komt pas in 1994 als hij overschakelt op het Nederlands. Dromen zijn bedrog en Waarom nou jij van het album Marco halen allebei de eerste plaats. Daarna volgen de albums Als geen ander (1995) en De waarheid (1997). Van elke titel worden tussen de 400.000 en 700.000 exemplaren verkocht en het regent dan ook gouden en platina platen.

In 1998 zijn de verwachtingen wederom hooggespannen als De bestemming verschijnt. Kopers krijgen voor het eerst geen Italiaanse covers meer te horen, maar persoonlijke liedjes over Borsato’s overleden schoonvader en zijn vrouw Leontine, die op dat moment in verwachting is. De lancering wordt groots aangepakt. Platenzaken openen in de nacht van 13 op 14 augustus speciaal de deuren en Borsato reist per trein het land door om lange rijen wachtende fans van handtekeningen te voorzien. Uiteindelijk worden meer dan een half miljoen exemplaren verkocht.

In 2009 wordt duidelijk dat er voor De bestemming al vrij snel zes awards waren gemaakt (goud voor 50.000 verkochte exemplaren, eenmaal platina voor 100.000, tweemaal platina voor 200.000 etc.) Ze komen samen met nog tientallen andere andere onder de hamer als The Entertainment Group failliet gaat. Borsato is mede-eigenaar en gaat voor miljoenen het schip in. De ruim 60 te veilen awards zijn vooral voor Borsato-albums, maar ook voor werken van Guus Meeuwis, Lionel Richie en Trijntje Oosterhuis. Het meest wordt betaald voor een award van Borsato’s Symphonica in Rosso: 6.175 euro (nog exclusief veilingkosten en btw!).

Een opvallende uitschieter, want de award is uitgereikt aan The Entertainment Group en niet aan Borsato zelf, terwijl zijn persoonlijke awards óók worden aangeboden. Uiteindelijk gaan de meeste awards weg voor bedragen tussen de 1.000 en 3.000 euro. Dit exemplaar voor De bestemming (waarmee het album voor het eerst zijn platina status kreeg) wordt afgehamerd op 2.100 euro en de gelukkige nieuwe eigenaar is een grote fan uit Amsterdam. Inclusief veilingkosten en btw moet hij 2.898,84 euro afrekenen. Als hij een paar jaar later een extreem hoge tandartsrekening krijgt, ziet hij geen andere mogelijkheid dan de award -met veel verlies- van de hand te doen.

Dit bericht is geplaatst in awards. Bookmark de permalink.