MANNENKOOR KARRESPOOR – Onbegriepuluk (album)

JAAR: 1992
LAND: Nederland
STATUS: goud (50.000)
AAN: Indisc

Ach, die goeie ouwe jaren ’90. Je kunt er veel van zeggen, maar niet dat die periode bekendstaat om zijn verfijnde muziek. Eén van de meest rare nummers van het hele decennium komt in juni 1991 de Top 40 binnen: Mooi man van Mannenkoor Karrespoor. Ik kan me nog goed herinneren dat ik erop heb staan hossen in groep 8 van de basisschool, die zich overigens ver van het platteland bevond. We waren zeker niet de enigen: het nummer zou het 20 weken in de Top 40 volhouden. Best knap voor een nummer over zuipende en feestende boeren, en dan ook nog eens vertolkt in een Overijssels dialect.

mannenkoorkarrespoor

Het verhaal gaat dat het koor ontstond dankzij een kapotte jukebox in café Karre, in het dorp Tuk. De stamgasten zouden het op de bewuste avond zelf op een zingen hebben gezet, en een favoriete uitspraak (“mooi man”) van de kroegbaas als kreet hebben genomen.

gpmannenkoorkarrespoorWie denkt dat de grap er na deze hitsingle wel af was heeft het mis. De opvolger Lekker op de trekker deed het nog beter, en klompendanste zich zelfs naar de derde positie. Beide singles kwamen van het eerste album Onbegriepuluk, dat uiteindelijk bekroond werd met een gouden plaat. Dit exemplaar is in 1992 aangeboden aan het Nederlandse platenlabel Indisc en werd begin 2013 geveild.

Uiteindelijk scoort Mannenkoor Karrespoor niet minder dan vijf hits. Om de herinnering aan de mooie tijd levend te houden treden de stromannen heel af en toe nog samen op. Mooi man.

Dit bericht is geplaatst in awards. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *