Made in China

panoramalogoArtikel verscheen eerder in Panorama 39 (28 september-5 oktober 2011)

China is booming. De Chinezen zijn met veel, en ze kunnen meer dan eten maken. Alles komt er vandaan, neem elektronica. Apparaten worden er voor een habbekrats in elkaar gezet, en vervolgens betaalt u hier in de winkel een vermogen. Waarom niet gewoon zélf spullen importeren uit China? Panorama wijst u de weg.

Stel, het kabeltje waarmee u de iPod altijd op de USB-poort aansluit wordt gammel en gaat kapot. Dan kunt u natuurlijk bij Apple een nieuwe bestellen. Met verzendkosten en BTW erbij gaat u dat een kleine 30 euro kosten. Bij de Chinezen van DealExtreme.com hebben ze die snoertjes ook. Merkloos weliswaar, maar ook bijna kosteloos: 1,50 dollar. That’s it, want verzendkosten rekenen ze niet. Het enige dat u nodig heeft is een creditcard of een PayPal-account.

Honderd procent betrouwbaarheid heb je nooit, maar die heb je ook niet als je in een Nederlandse webwinkel shopt. De Chinezen bieden klanten bij elk product de mogelijkheid om reviews en foto’s achter te laten. Zo valt vooraf wel te checken of anderen het een goede koop vonden. De keuze is reuze: van telefoonhoesjes tot telelenzen, en van hondentrimmers tot spaarvarkens die echt knorren. Of laat eens een seksspeeltje komen. U vindt een enorm arsenaal op IntimateGadgets.com. Volgens de verpakking waarin u ze krijgt zijn het trouwens healthcare gadgets.

Waar moet u als importeur verder op letten? Hou het klein. Bij bestellingen onder de 22 euro hoeft u geen invoerrechten en BTW te betalen. Boven dat bedrag bestaat de kans dat u nog een rekening krijgt, en dat zou zonde zijn.  Een tip om dat te omzeilen is uw pakje laten versturen zonder opgegeven waarde en afzender, de zogeheten Drop Shipment and Gift Service. Veel shops bieden die mogelijkheid. Maar wilt u echt het zekere voor het onzekere, bestel dan gewoon meerdere kleine pakketjes. Voor de verzendkosten hoeft u het immers niet te laten.

Als u die pratende Pikachu voor uw jarige neefje gaat bestellen, doe dat dan wel een beetje op tijd. Over het algemeen duurt het 2 à 3 weken voor een pakketje binnen is. Tot slot: een beetje China-webimporteur zorgt voor een apart e-mailadres. De Chinezen versturen namelijk ook een heleboel spam.

Enkele Chinese webshops:
www.DealExtreme.com
www.BuyInCoins.com
www.TinyDeal.com
www.IntimateGadgets.com

Een zoekmachine die in een groot aantal shops zoekt:
www.ChinaPrices.us

Dit bericht is geplaatst in Panorama. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *