Lenen? Soms slim!

eyeopenlogoDit atikel verscheen eerder op www.eyeopen.nl

De theorie is bekend: lenen kost geld en als je iets graag wilt hebben kun je er beter eerst voor sparen. Toch is lenen niet automatisch dom of slecht. Zolang je kunt terugbetalen en je het niet erg vindt om een extra bedrag aan rente kwijt te zijn, is er weinig tegen. Als je al schulden hebt lijkt het niet slim om je in een nieuwe lening te storten. Maar soms is dat juist een heel goed idee!

Mensen met schulden vullen vaak het ene gat in hun hand met het andere. Ze staan rood, hebben meerdere creditcards en daar bovenop nog een doorlopend krediet of persoonlijke lening.  Afgeloste bedragen worden voortdurend heen en weer geschoven om maar weer opgenomen te kunnen worden of om weer even aan de voorwaarden te voldoen. Ondertussen betaal je je blauw aan rente. Vooral voor overmatig pinpasgebruik:  gewoon rood staan is de duurste vorm van lenen die er is.

Als je serieus je schulden wilt aflossen moet je eerst zorgen dat je precies weet hoeveel er maandelijks binnenkomt en wat je uitgeeft. Zet ook op een rijtje aan wie je aflost en zoek uit hoeveel rente dat kost. Kun je het zelf nog oplossen? Begin dan van klein naar groot, dus eerst die roodstand wegwerken. Dat geeft niet alleen moed en snel resultaat, maar scheelt ook meteen rente. Grote kans dat het voordeliger is om één grote lening te hebben in plaats van meerdere kleine. Dat is ook nog eens veel overzichtelijker. Kun je misschien van ouders of vrienden lenen? Zo niet, vergelijk op eyeOpen de tarieven van banken en kijk wat voordelig is. Ga naar de bank toe en leg je verhaal uit. Vaak willen ze wel meewerken, ze kunnen immers aan je verdienen.

Ook één grote lening moet ooit worden terugbetaald. Zorg dat je niet te veel leent, maar precies wat je nodig hebt. Anders hou je voor je gevoel geld over en ga je dat misschien weer uitgeven. Wees dus een beetje realistisch. Als je 1500 euro verdient is het zeer waarschijnlijk overmoedig om te beloven dat je elke maand 500 euro zult aflossen. Los dus af wat echt je kunt missen, dan doet het minder pijn. Probeer ondertussen op andere gebieden te besparen, bijvoorbeeld door minder op vakantie te gaan of minder kleding te kopen. Heb je nog ergens spaargeld staan? Een paar honderd euro achter de hand houden voor noodgevallen is prima, maar verder is het nutteloos om te sparen als je schulden hebt. De rente die je krijgt kan niet op tegen de rente die je betaalt.

Dit bericht is geplaatst in eyeOpen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *