Klerewinkels

panoramalogoArtikel verscheen eerder in Panorama 38 (21 september 2011)

Achter een winkelende vrouw aan lopen, daar worden maar weinig mannen blij van. De hele middag winkel in winkel uit, en dan toch die ene dure broek kopen uit die allereerste winkel. Om het overzichtelijk én goedkoop te houden kunt u een dagje outletcenter voorstellen. Wij helpen u met de voorbereiding, zodat het voor u ook leuk wordt.

Nederland telt drie zogeheten factory outlet centers, winkelcentra waar grote partijen goederen worden verkocht met fikse kortingen. De eerste openden tien jaar geleden in Lelystad en Roermond, en in 2006 kwam er nog eentje bij in Roosendaal. Er zitten vooral kledingwinkels die verouderde collecties en restpartijen aanbieden. Soms krijg je korting vanwege productiefouten of beschadigingen. Kleding vormt de hoofdmoot, maar er zijn ook winkels met schoenen, serviezen, cd’s en sieraden.

De drie centra, Batavia Stad in Lelystad, Designer Outlet Roermond en Rosada in Roosendaal, lijken flink op elkaar. Allemaal beloven ze dezelfde korting: 30 tot 70 procent. Verder komt het winkelaanbod deels overeen. Sommige merken zie je overal terug, zoals Björn Borg, Levi’s, Nike, Puma en Tom Tailor. Maar welke is nou de beste? Dat hangt ervan af.

Designer Outlet Roermond is met 120 winkels in elk geval de grootste . Met jaarlijks bijna 4 miljoen bezoekers  is het een attractie op zich. Deze moet u hebben als u fan bent van Armani, Burberry, Dolce&Gabbana en Timberland. Veel Duitsers, want dicht bij de grens. Eten kan onder meer bij Piet Friet, LaPlace en McDonald’s. Elke dag open van 10 tot 19 uur, op donderdag tot 20 uur.

Batavia Stad is 365 dagen per jaar open, dus ook met Kerst. De nagebouwde vestigingstad telt meer dan 100 winkels en heeft als enige Adidas, D.E.P.T., J.C. Rags en Van Gils binnen de muren. Ook hier een LaPlace en BigMacs, maar ook een pannenkoekenzaak en een Subway. De openingstijden zijn overzichtelijk: altijd van 10 tot 19 uur.

Rosada is het nieuwste en met 60 winkels het kleinste outletcenter, met als enige onder meer Boxeur des Rues, Cars Jeans, Gentiluomo en WAM Denim. Ook hier zijn pannenkoeken te koop, maar ook bagels en kaneelbroodjes bij Mockamore. Elke dag open van 10 tot 18 uur, dicht op 25 december en 1 januari.

Overal zijn pinautomaten, overal geldt betaald parkeren en overal zijn de toiletten gratis. Wat de kledingprijzen betreft: die zijn vaak nog aan de hoge kant, maar dertig euro betalen voor drie merktruien is niet onmogelijk. U moet wel wat geduld en zoekkunsten meebrengen… of toch uw vrouw.

Dit bericht is geplaatst in Panorama. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *