K-OTIC – Bulletproof (album)

JAAR: 2001
LAND: Nederland
STATUS: goud (40.000)
AAN: inkoper Free Record Shop

Je zult mij niet snel horen zeggen dat een gouden plaat onzinnig is, maar in dit geval kan ik moeilijk een andere conclusie trekken. Het is 2001 als in het voormalige Big Brother-huis een nieuw muziekprogramma van Yorin begint: Starmaker. Twaalf talentvolle jongeren volgen workshops en worden klaargestoomd om de hitlijsten te bestormen. Uiteindelijk krijgen zeven van hen een contract en verschijnt onder de naam Starmaker de eerste single Damn (I think I love you). Het nummer komt binnen op 1 in de Top 40 en rond Anna, Bart, Bouchra, Martijn, Rachel, Sita en Stefan ontstaat een regelrechte hype.

Geholpen door de singles I can’t explain (als K-Otic) en I was made to love you (van Sita & Bart) ontstaat een enorme run op het eerste album Bulletproof, dat eind mei verschijnt. Op 23 mei, twee dagen voor de cd in de winkels ligt, komt het nieuws dat het album al 40.000 keer besteld is (en dus goed voor goud). Na de eerste verkoopdag, 25 mei dus, is Bulletproof al platina (80.000 stuks). In juni krijgen de zeven bandleden vervolgens te horen dat de gekte is gestegen naar dúbbel platina, dus 160.000 albums. Daar krijgen de kersverse supersterren in die maand een zilverkleurige, “double platinum” award voor.

gpkoticBij de zeven hangt dus geen gouden of enkele platina plaat voor Bulletproof aan de muur, maar het gekke is dat de eerste variant wel bestaat. Jeffrey van Dalen, inkoper van de Free Record Shop, krijgt een gouden exemplaar aangeboden, terwijl de gouden status eind mei zoals gezegd welgeteld twee dagen van toepassing was. Nog vreemder wordt het als je kijkt naar de datum op zijn award: 18 juli 2001. Toen was Bulletproof dus allang twee keer platina, dus waarom nog een gouden plaat? Helaas kan Jeffrey zich de hele situatie (en de award) niet herinneren en blijft dit een chaotisch raadsel.

Uiteindelijk stopt K-Otic in 2003, na drie albums en met zeven hits op zak. De leden gaan hun eigen weg en treden ondanks aanbiedingen niet meer samen op. Toch komen de Starmakers in 2013 nog één keer bij elkaar, dankzij fotograaf William Rutten.

kotic

Dit bericht is geplaatst in awards. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *