JEWEL – Pieces of you (album)

gpjewelJAAR: 1998
LAND: Nederland
STATUS: goud (50.000)
AAN: Van Leest

De overeenkomst tussen de award uit het vorige stukje (van André Rieu) en deze voor de Amerikaanse zangeres Jewel? Eigenlijk zijn ze allebei uitgereikt aan Free Record Shop. De ontvanger van dit exemplaar, Van Leest, was een kleine muziekwinkelketen die eigendom was van Free Record Shop. In januari 2011 werden de 14 filialen definitief gesloten, en kwamen meerdere awards in omloop. Dat zangeres, gitariste en actrice Jewel Kilcher in 1998 onderscheiden zou worden kwam niet echt als een verrassing. Haar Foolish games waren eind 1997 niet van de radio te slaan.

Jewels eerste hit komt in dat jaar ‘slechts’ tot nummer 9, maar weet het wel 15 weken in de Top 40 uit te houden. Net als de opvolger You were meant for me (geen hit, Tipparade) komt het van haar eerste album Pieces of you. De plaat was begin 1995 al verschenen. Het is mede aan Radio 538 te danken dat Jewel in Nederland geen eendagsvlieg is geworden. Hands, van het volgende album, wordt eind 1998 uitgeroepen tot Alarmschijf. In 2002 scoort ze op eigen kracht nog een hitje met Standing still. In 2003 krijgt Jewel nogmaals een steuntje in de rug van 538: Intuition piekt zelfs twee weken op nummer 5.

Deze maand is het precies tien jaar geleden dat Jewel voor de laatste keer in de Nederlandse hitlijsten werd gesignaleerd. Toch heeft ze de laatste jaren niet stilgezeten.  Jewel, die volgend jaar 40 wordt, maakte nog een aantal albums en een kind, en stapte in het huwelijksbootje. Eén van haar mooiste herinneringen aan haar eerste successen is ongetwijfeld deze gouden plaat uit Nederland. Ik kocht ‘m zelfs twee keer, want nadat ik hem had weggedaan, kreeg ik een beetje spijt. Want zeg nou zelf… dankzij het ontwerp en die bijzondere hoeken is het toch gewoon een juweeltje?

Dit bericht is geplaatst in awards. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *