HAN VAN EIJK – Leef/Big Brotherlied (single)

JAAR: 1999
LAND: Nederland
STATUS: platina (75.000)
AAN: Wiebe Hartog

Veronica goes Holland en de daaruit voortvloeiende reeks verzamelalbums doen het leuk in 2000, maar de echte jackpot wordt een jaar eerder al gekraakt met Big Brother. Op 16 september 1999 nemen de dan nog totaal onbekende Bart, Bianca, Karin, Martin, Maurice, Ruud, Sabine, Tara en Willem hun intrek in een speciaal gebouwd huis in Almere. Het is voorzien van 24 camera’s en meer dan 60 microfoons, waarmee de groep ruim 100 dagen lang non-stop zal worden gevolgd. Er moeten opdrachten worden uitgevoerd en wie na 100 dagen als laatste overblijft, stapt op 30 december 1999 naar buiten met een kwart miljoen gulden.

Big Brother wordt al in 1997 bedacht door John de Mol en Paul Römer. Als de plannen later naar buiten komen en de voorbereidingen daadwerkelijk starten, gaat een golf van onrust door het land. Psychologen buitelen over elkaar heen om uit te leggen hoe slecht het wel niet is om mensen honderd dagen lang compleet af te zonderen van de buitenwereld, en ze dan ook nog -zonder privacy- te filmen voor tv en internet. Toch kijkt Nederland massaal. De bewoners zelf krijgen pas echt een idee van de hype als ze het huis weer verlaten. De laatste die de deur achter zich dichttrekt, gadegeslagen door 3,5 miljoen kijkers, is Bart Spring in ’t Veld. Hij zou later regelmatig te horen en te zien zijn als presentator, onder meer van het jongerenprogramma Rauwkost van RTV Utrecht.

Editie 1 wordt gepresenteerd door Rolf Wouters en Daphne Deckers en af en toe worden de bewoners getrakteerd op een optreden. Zo maken Marco Borsato, George Baker en Anouk hun opwachting, maar de bewoners zingen zelf ook. Ze schrijven een nieuwe tekst op Big city van Tol Hanse (nummer 2 in de Top 40 in 1978) en zo ontstaat het nummer gpbigbrotherBig brother. Het wordt opgenomen en uitgebracht, samen met de titelsong van Big Brother, Leef van Han van Eijk. De bewoners signeren in het huis talloze exemplaren en op 13 november komt de single op 2 binnen in de Top 40. Hoger lukt niet: R. Kelly is te sterk (met If I could turn back the hands of time) en na 12 weken verdwijnt Leef/Big brother weer uit de lijst. Wiebe Hartog, die bij Veronica over de merchandising gaat, heeft dan allang deze award aan zijn muur gehangen.

Big Brother gaat de hele wereld over en ondertussen wordt het concept ook in Nederland nog lang uitgekauwd. Er worden nog vijf series gemaakt, plus een serie met ‘vips’. Bovendien kunnen we genieten van spin-offs als De Bus en later De Gouden Kooi. Anno 2013 is de nieuwste loot aan De Mols reality-stam Utopia, zonder machtsverhoudingen, regels of wetten: “Op 31 december dumpen we 15 mensen op een godverlaten terrein met een gammele loods en een paar geiten, en zeggen we: zoek het maar uit en creëer je eigen samenleving.”

Mocht dit programma ook een gouden plaat opleveren, dan krijgt Miss Montreal uit Amersfoort er zeker eentje: zij zingt de titelsong van Utopia. Op maandag 6 januari 2014 is de eerste aflevering te zien bij SBS6.

Dit bericht is geplaatst in awards. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *