Gouden zaken doen

gptekeningZo, dat was het. Vanaf nu geen beschimmelde stukjes uit de Panorama of van eyeOpen meer, want ik heb ze hier nu allemaal geplaatst. Tijd voor iets nieuws. Vanaf nu zal ik jullie inwijden in een aparte hobby die jarenlang geslapen heeft, maar een tijdje geleden klaarwakker is geworden: het verzamelen van muziekonderscheidingen. Vooral: gouden platen.

Waarom? Omdat ik die dingen mooi vind glimmen en omdat je ze eigenlijk niet hoort te hebben. Ze worden tenslotte uitgereikt aan artiesten, radiostations en producers, en niet aan eenvoudige burgers als jij en ik. Wat mij mooi lijkt is platenbaasje spelen met een wand vol coole awards en verhalen. En omdat jullie niet allemaal bij me langs kunnen komen, richt ik hier vast een hoekje in.

Gouden platen verzamelen is eigenlijk een vreselijke bezigheid. Bedenk dat het fenomeen al in de jaren ’50 is ontstaan, en dat ze niet alleen in Amerika en Nederland worden uitgereikt, maar ook in Finland en op de Filipijnen. Kortom: het aanbod is overweldigend en je moet ook nog eens goed uitkijken. Je zoekt natuurlijk echte, maar omdat daar soms hoge prijzen voor worden betaald, heb je helaas klootzakken die -met succes- namaaktroep op de markt brengen. Bovendien is er een heleboel rare rommel te koop: gewoon een goudkleurige lp in een lijstje met een flutbordje erbij. Geen namaak dus, maar onzinprullen voor de sier.

Voordat ik enkele items ga laten zien is het dus handig om te weten hoe je een echte gouden plaat herkent, wat je ervoor moet doen en wie ze uitdeelt. Daarover de volgende keer meer.

Dit bericht is geplaatst in awards. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *