GOLDEN EARRING – Paradise in distress / Last blast of the century (albums)

JAAR: 2000
LAND: Nederland
STATUS: goud en goud (50.000)
AAN: Barry Hay

gpgoldenearring2Het jaar 2000 had een gouden september, met dank aan Leontien van Moorsel, Inge de Bruijn, Pieter van den Hoogenband, Mark Huizinga, Anky van Grunsven, Jeroen Dubbeldam en de Nederlandse hockeyheren. Allemaal stonden ze op de hoogste trede van het ereschavot van de Olympische Spelen in Sydney. Knap, maar het allereerste olympische goud was eigenlijk voor een legendarische, Nederlandse rockband: Golden Earring.

De band van Barry Hay, George Kooymans, Rinus Gerritsen en Cesar Zuiderwijk bestaat in september 53 jaar en is daarmee één van de oudste bands ter wereld. In de jaren ’70 en ’80 worden meerdere grote hits gescoord, ook in het buitenland. Radar love en Twilight zone zijn het bekendst. In Nederland haalt de groep bijna vijftig (!) keer de Top 40 en staat de teller op vijf nummer 1-hits.

In 1999 verschijnt het studio-album Paradise in distress, over de donkere kanten van het bestaan. Het levert één hit op, Whisper in a crowd, en haalt de achtste plaats in de albumlijst. Nog hetzelfde jaar brengt de groep een live-album uit, een dubbel-cd, getiteld Last blast of the century. Dit album, met live-versies van onbekende songs en grote hits, piekt op nummer 2. Golden Earring neemt in 2000 wat gas terug, maar er wordt wel af en toe opgetreden. De band gaat bijvoorbeeld in op een uitnodiging om op woensdag 12 juli te komen spelen in Arnhem.

Op sportcentrum Papendal wordt op die dag het Nederlands olympisch team dat naar Australië gaat symbolisch overgedragen aan de chef de mission. De sporters zouden nog maanden moeten wachten op hun eerste goud, maar Golden Earring wordt alvast verrast met twee gouden plakken in één: van beide albums uit 1999 zijn inmiddels meer dan 50.000 exemplaren verkocht. Het levert de bandleden een joekel van een kunstwerk op, met deurtjes die met een haakje kunnen worden afgesloten.

gpgoldenearring1

Het hoofdstuk Golden Earring zelf is allesbehalve afgesloten. De in India geboren frontman Barry Hay heeft wel eens gezegd dat hij en zijn vrienden ermee doorgaan tot ze erbij neervallen. De kans dat dat op een podium gebeurt is inderdaad aanwezig, want de agenda staat nog altijd vol optredens in binnen- en buitenland.

Dit bericht is geplaatst in awards. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *