Geld verdienen in de showbizz (ook als u lelijk bent)

panoramalogoArtikel verscheen eerder in Panorama 27 (6-13 juli 2011)

Droomde u vroeger altijd al van een carrière als tweede Schwarzenegger, maar ontbreekt het u aan de spieren? Geen nood. Ook u kunt aan de slag in de showbizz, en wel meteen. Tips voor een glansrijke carrière als achtergrondacteur, handmodel, professioneel klapvee of zelfs fontein.

Ben ik in beeld?
Figuranten (volgens de BBC-comedy Extras: achtergrondacteurs) zijn de mensen die in De Rozenboom een drankje zitten te doen, in commercials over straat lopen, in een stadion juichen of in een middeleeuws kostuum een berg af rennen. Figuranten worden geworven via castingbureaus of op internet. De fee voor een dagje figureren varieert van 35 euro voor een tv-serie tot 150 euro voor een commercial, en alles daar tussenin. Mag u een zinnetje zeggen, of bent u duidelijker in beeld? Als lead in een commercial kunt u rekenen op bedragen tot wel 8.000 euro.

Onderdelen
Is uw hoofd niet om aan te zien, maar zijn uw handen wel om te zoenen? Overweeg een carrière als handmodel. Acht uurtjes een telefoon vasthouden levert al snel zo’n 600 euro op. Pas wel op dat u geen nagel breekt. Heeft u een goede stem? In een pretpark in de Flevopolder kunt u aan de slag als pratende fontein. Is dat nog wat te hoog gegrepen? Dan kunt u altijd nog als mascotte aan de bak.

Klapvee, klapt u even mee!
De klassieker van De Heideroosjes schetst een goed beeld, ware het niet dat u natuurlijk niet voor nop in het publiek plaatsneemt. Voor klappen worden ook mensen betaald. Vooral als een show helemaal nieuw is en er weinig publiek te vinden is wordt er klapvee ingehuurd. Neem The Voice Of Holland. Het bijwonen van de allereerste audities leverde per dag 65 euro op.  Voor het live bekijken van vijf shows Deal Or No Deal stond 35 euro. Dat is nog eens lekker zappen!

Nuttige websites
Figurant worden? Schrijf je in bij bijvoorbeeld Dutch Casting (www.dutchcasting.nl), Typies (www.typies.nl) of Hebbes (www.hebbes.nl). Die laatste twee doen ook aan klapvee. Handmodel worden kan onder meer bij Euromodel (www.euromodel.nl) Een verzameling aan oproepen vindt u op www.wrapid.nl/oproepen.

Dit bericht is geplaatst in Panorama. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *