En dat is twee

waterpeilHypotheekfeest! Delta Lloyd heeft mijn tweede extra aflossing verwerkt. Net als eind vorig jaar ging het om tien procent van het aflossingsvrije deel, het jaarlijkse maximum. Dankzij deze twee extra aflossingen zijn mijn maandlasten inmiddels al met bijna 60 euro gedaald. Bijkomend voordeel is dat mijn huisje, nu al een jaar in de etalage, bijna niet meer ‘onder water’ staat. Kwestie van zandzakken!

Misschien kunnen die begin 2014 weg, want dat is het moment voor de volgende aflossing. Waar ik de vorige twee op erfenis-achtige wijze in de schoot geworpen kreeg, zal ik de komende 8.000 euro zelf bij elkaar moeten sparen. Natuurlijk hoeft dat hele bedrag niet meteen op 1 januari klaar te staan, want het mag ook best in meerdere delen en/of aan het einde van het jaar. Maar je snapt: hoe hoger het bedrag en hoe eerder, des te meer het scheelt.

Eén van de tips uit de hypotheekboeken van Henselmans en Hormann heb ik alvast opgevolgd: de maandelijkse hypotheekrenteaftrek verdwijnt niet meer op de grote hoop. Of eigenlijk: juist wel. Ik gebruik dat geld nu niet meer als vastelastenverlichting, maar spaar het op voor de volgende aflossing. Uiteindelijk ontstaat een sneeuwbaleffect, want zo gaat het steeds harder. Ik zou bijna gaan hopen dat mijn huis niet verkocht wordt, want dan wordt alles anders.

Tot die tijd probeer ik op álle vaste lasten te bezuinigen. Nu ben ik geen groentje op dat gebied, maar er bleek toch nog (weer) een heleboel mogelijk. Zo heb ik mijn zorgpolis laten aanpassen en heb ik een andere autoverzekeraar genomen. Als er straks weer een te hoge WOZ-waarde op de gemeentelijke aanslag staat ga ik bezwaar maken, en ik overweg een andere energieleverancier te nemen. Vergelijken loont, juist nu!

Meer weten en zelf aan de slag? Bestel dan rap dit boek.

Dit bericht is geplaatst in besparen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *