Eigenwijs m’n hypotheek aflossen

huisonderwaterLaat ik het maar gewoon zeggen zoals het is: Schuldige is weer aan het aflossen. Back on track. Vooruitrekenen, tussenstanden noteren, zo veel mogelijk de verwarming uit laten: alles is er weer bij. Met dank aan drie dingen: de crisis, Gerhard Hormann en Marieke Henselmans.

Toen ik in 2007 als kersvers schuldenvrij man mijn huisje kocht, was er weinig aan de hand. Een hypotheek was een doodnormale bijzaak en ik zette mijn voeten elke ochtend in dik, wit tapijt. Dat tapijt ligt er nog, maar inmiddels zijn we heel anders naar hypotheken gaan kijken. Gevaarlijke logge constructies, duur, en een blok aan je been dat er tot aan je dood kan blijven zitten. Ik woon op zes hoog en toch staat mijn huis nu onder water. Damn!

Tel daar het gemorrel aan de hypotheekrenteaftrek en de pensioenen bij op, en je snapt dat ik steeds onrustiger werd. En toen waren daar ‘ineens’ twee boeken: Hypotheekvrij! van Gerhard Hormann en Eigenwijs Je Hypotheek Aflossen van Marieke Henselmans. Zij beschrijven precies waar ik al langer mee zat: een hypotheek is een schuld en die kost geld. Hoe eerder je er vanaf bent, hoe beter.

Hormann vertelt vooral zijn eigen verhaal en komt met een overtuigende, heldere uitleg. Henselmans’ boek is vooral een doe-boek. Zij vertelt je vooral hoe je te werk gaat en inspireert je met verhalen van anderen. Wat aflossen oplevert? Rust, rust en nog eens rust. Natuurlijk klotst het geld niet bij iedereen tegen de plinten. Maar ook als je wat minder hebt, is er veel mogelijk.

Delta Lloyd heeft inmiddels mijn eerste boetevrije aflossing gekregen en verwerkt. Het bedrag dat ik nog te gaan heb, staat op een stukje papier dat ik op mijn beeldscherm heb geplakt. Nog 163.636,82 euro!

Dit bericht is geplaatst in besparen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *