Bergen overhouden

panoramalogoArtikel verscheen eerder in Panorama 46 (16-23 november 2011)

Een weekje skiën of snowboarden kost al snel een vermogen. Een skipas, het verblijf, de reis naar de bergen en terug, het eten en vooral het drinken… Duizend euro per persoon per week is geen uitzondering. Leg de lat(ten) nou eens wat lager dan Frankrijk, Oostenrijk of Zwitserland. Panorama helpt Jan Splinter door de winter.

Denk bij het kiezen van uw bestemming ook eens aan Bulgarije, Slovenië of Tsjechië. De bergen zijn minder hoog en de accommodaties wat eenvoudiger, maar u bent al snel honderden euro’s goedkoper uit dan die Alpen-patsers. Is dat nog te duur, haal dan gewoon een wit voetje in eigen land. Nederland telt een handvol overdekte skibanen met echte sneeuw, onder meer in Den Haag, Rucphen en Spaarnwoude. De bekendste zijn van SnowWorld in Zoetermeer en Landgraaf (met de grootste indoorpiste van Europa: 500 meter).

Een skipas voor een uur kost ongeveer 20 euro. Blijft u langer, dan gaat het uurtarief omlaag. Heeft u geen ski’s, schoenen of een board, dan kunt u die ter plekke in alle soorten en maten huren. Bij SnowWorld betaalt u daarvoor een tientje, kinderen en ouderen zijn iets voordeliger uit. U kunt ook kiezen voor een wat kleinere piste, zoals Skidôme in Rucphen. Minder kosten, maar ook minder mogelijkheden.

Kunt u zonder sneeuw, dan wordt het nóg voordeliger. Skipiste Nieuwegein is de grootste outdoor kunstskibaan van Nederland. Hier kost een uurtje roetsjen 12,50 euro. Door de witte kunststof matten en een sproei-installatie is het allemaal net echt. Komt u toch van een koude kermis thuis, dan is er altijd nog de après-ski. Alle hallen beschikken over een horecagedeelte, sommige zelfs met open haard.

Dit bericht is geplaatst in Panorama. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *