ANDRÉ RIEU – Strauß & Co (album)

JAAR: 1995
LAND: Nederland
STATUS: goud (50.000)
AAN: Free Record Shop

André Rieu kennen we natuurlijk als soms wat strenge maar sympathieke vioolvirtuoos. Sinds de jaren ’90 veroverde hij vanuit Limburg met zijn Johan Strauss Orkest en met een Stradivarius uit 1667 onder zijn kin zo’n beetje de hele wereld. Mogelijk nog indrukwekkender dan zijn verkoopcijfers zijn de bezoekersaantallen van zijn tournees. De afgelopen vier jaar stond hij telkens in de top 20 van meeste bezoekers wereldwijd, volgens Billboard.  Telkens gaat het om een slordige half miljoen bezoekers, verdeeld over ongeveer 100 shows en met een opbrengst van tientallen miljoenen. Rieu is zakenman, ras-entertainer en superster tegelijk. Hij is zelden thuis, maar ‘zijn’ Vrijthof in Maastricht blijft hij elk jaar trouw aandoen.

Het eerste voorzichtige succes dateert van 20 jaar geleden. Eind februari 1993 meldt Rieu zich in de Top 40 met Heeringe biete, dat het drie weekjes volhoudt en niet verder komt dan de 34e plaats. Anderhalf jaar is het stil, tot halverwege 1994 de single The second waltz verschijnt. Het nummer veroorzaakt een heuse walsrage en zal het maar liefst 28 weken volhouden in de Top 40, met 4 als hoogste positie. Ook het album waar de single vanaf komt breekt records. Rieu: “Strauß & Co zorgde voor mijn definitieve doorbraak en steeg razendsnel naar de hoogste plaats in de albumlijst, en bleef meer dan een jaar in de top 10 staan! The second waltz is een prachtige, zeer melancholische wals. Eigenlijk heet het stuk Waltz No. 2 from Jazz Suite No. 2 by Dmitry Shostakovich, maar het zou nooit een hit geworden zijn met een dergelijke titel. Mijn vrouw Marjorie bedacht de titel The second waltz en zo is het muziekstuk beroemd geworden.”

gprieuRieu, begin oktober 64 geworden, kan uiteindelijk de ene na de andere gouden plaat ophangen. Dit is de aller-, allereerste, voor 50.000 verkochte exemplaren van het album Strauß & Co, ergens in juli 1995 uitgereikt in Hilversum. De ontvanger is muziekwinkelketen Free Record Shop, die in 2013 failliet ging. De award kwam al veel eerder in omloop, waarschijnlijk mede omdat er een platina en multi-platina exemplaren gevolgd zijn. Rieu gaat voorlopig rustig door met spelen (en verdienen): dit jaar toert hij nog door Australië en het Verenigd Koninkrijk, en volgend jaar zijn onder meer Duitsland, Frankrijk en Brazilië aan de beurt.

Dit bericht is geplaatst in awards. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *