Aan de lijn

eyeopenlogoDit artikel verscheen eerder op www.eyenopen.nl

Onze mobieltjes worden steeds slimmer en steeds duurder. Logisch dat we steeds banger worden dat er iets vreselijks mee gebeurt en eveneens logisch dat verzekeraars ons uitgebreid van die angst af willen helpen.  Voor een paar euro in de maand kan je niks meer gebeuren, beloven ze. Maar hoe slim en nuttig is zo’n verzekering nou echt?

Gestolen, kwijt, koffie erover of in de wc laten vallen: elke maand is het vele duizenden keren raak. Reparatie kan veel geld kosten en daar kun je je tegen verzekeren.  Je arme toestel wordt bij je opgehaald, je krijgt een tijdelijk leenexemplaar overhandigd en binnen een paar weken heb je je eigen telefoon weer terug. En dat allemaal voor maar een paar euro per maand! Klinkt ideaal, maar er zijn wel een paar addertjes om rekening mee te houden.

We krijgen of nemen meestal na een jaar of twee een nieuw toestel. Is het zover, let er dan om te beginnen op dat een eventuele oude verzekering wordt stopgezet, want anders blijf je voor niks betalen. Verder moet je bij een nieuw toestel rekening houden met de standaard fabrieksgarantie. Wat valt daar al onder? En stel dat-ie onverhoopt gestolen wordt… wordt dat dan niet al gedekt vanuit je inboedelverzekering?

Nu je dit artikel hebt gevonden zal het jou niet gebeuren, maar hou er rekening mee dat het met telefoonverzekeringen regelmatig misgaat. Jouw ongelukje wordt bijvoorbeeld net niet gedekt, er geldt een eigen risico waar je niet van op de hoogte bent, of je telefoon is maanden weg voor reparatie terwijl je op een weekje had gerekend. Ook hierbij zijn de kleine lettertjes dus heel belangrijk. Daar staat bijvoorbeeld ook vaak in dat diefstal alleen vergoed wordt als er sprake is van persoonlijk letsel. Verder ben je meestal verplicht om aangifte te doen, vanzelfsprekend, maar het móet dus echt.

Als je een beetje zuinig op je toestel bent, kun je prima leven zonder telefoonverzekering en is het zelfs onzinnig om er eentje af te sluiten. Het zijn geen goedkope apparaten, maar als het echt moet kun je uit eigen zak meestal wel een nieuwe betalen. Dat is anders als je huis afbrandt of als je een ongeluk veroorzaakt. De vuistregel is dus: kun je het zelf betalen, niet verzekeren. Sowieso is het slim om je oude toestel te bewaren…  dan heb je altijd nog iets achter (en in) de hand.

Dit bericht is geplaatst in eyeOpen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *