WIBI SOERJADI – A touch of romance (album)

JAAR: 1997
LAND: Nederland
STATUS: platina (100.000)
AAN: De Bijenkorf

Er zit tegenwoordig weinig muziek meer in de nieuwsberichten over Wibi Soerjadi. Vreemde en negatieve verhalen over de pianist uit Zeist zijn in de meerderheid: over brandende paardendekens in de kofferbak van zijn auto, over fans met kaartjes die hij laat stikken voor het hek van zijn huis, en over een karate-achtig optreden in nachtelijk Amsterdam waarbij hij meerdere belagers van zich af weet te schudden.

wibiZonde, want we leren Soerjadi kennen als wonderkind. In 1985 wint hij op 15-jarige leeftijd het Prinses Christina Concours. Als hij klaar is met school en conservatorium verschijnt in 1996 zijn eerste echte album: A Touch Of Romance. De cd staat ruim een half  jaar in de albumlijsten en haalt bijna de top 10. Een knappe prestatie voor een klassiek album, die Wibi in het vervolg van zijn carrière niet meer zal weten te evenaren.

In 1997 blijkt dat het 100.000e exemplaar verkocht is door De Bijenkorf. Platenmaatschappij PolyGram Classic & Jazz verrast het warenhuis met dit aandenken. Een leuk aardigheidje, maar geen officiële gouden plaat: de penning van de NVPI ontbreekt.

In 2014 komt deze plaat onder de virtuele hamer bij de Nederlandse veilingsite Catawiki. Het wordt het lachertje van de avond: de hoogste bieder heeft er een schamele 35 euro voor over.

Gepost in awards | Reageer!

TANITA TIKARAM – Ancient heart (album)

JAAR: 1990
LAND: Nederland
STATUS: platina (100.000)
AAN: WEA Records (platenmaatschappij)

Het is 1988 als Nederland kennismaakt met het bijzondere, volwassen stemgeluid van een nog jonge, Britse zangeres. Tanita Tikaram, met een Indische vader en een Maleisische moeder, is nog geen 20 jaar als Good Tradition binnenkomt in de Tipparade. Met de opvolger Twist In My Sobriety is het pas echt raak: de ‘draai in mijn nuchterheid’ komt op de 23e plaats van de Top 40 terecht.

gptinitatikaramVooral laatstgenoemde single wordt in veel landen een echte klassieker, ook in Nederland. Twist In My Sobriety heeft bijvoorbeeld sinds de allereerste Top 2000 van NPO Radio 2 in 1999 elk jaar in die lijst gestaan. De single stuwt de verkoop van Tanita’s debuutalbum Ancient Heart naar ongekende hoogten. Begin 1990 zijn er meer dan 100.000 exemplaren van verkocht, goed voor een platina plaat.

Op hetzelfde moment heeft de in Duitsland geboren zangeres nog één hitje, We Almost Got It Together. Tikaram is daarna nooit meer in de hitlijsten gesignaleerd, en ook niet meer zoveel in de publiciteit. Haar laatste wapenfeit is het album Sentimental uit 2005.

Gepost in awards | Reageer!

SYSTEM OF A DOWN – Toxicity (album)

JAAR: 2002
LAND: Nederland
STATUS: goud (40.000)
AAN: The Box (televisiezender)

gpsystemofadownDe Amerikaanse hardrockband System Of A Down had in Nederland maar één bescheiden Top 40-hit. Eind 2001 komt het ruige Chop Suey! tot de 22e plaats. Het nummer is al na vijf weken uit de lijst verdwenen, maar leidt toch tot een gouden plaat. Die krijgt de groep niet voor de single, maar voor het album waar het nummer vanaf komt: Toxicity.

Het duurt wel even voor de vier mannen van Armeense afkomst veel platen beginnen te verkopen. Ze ontmoeten elkaar in 1993 en besluiten moeilijke thema’s niet uit de weg te gaan. Dankzij (of ondanks) songteksten over de oorlog in Irak en de Armeense genocide (Chop Suey!) weet System Of A Down langzaam maar zeker een flinke schare fans op te bouwen.

Zeker is dat veel van die fans in Nederland naar The Box hebben zitten kijken. Bij dat muziekkanaal, gestart in 1995, kon je door te bellen of te sms’en een clip aanvragen. Niet veel later werd die dan alleen je eigen regio uitgezonden. Blijkbaar had The Box een groot aandeel in het succes, want in maart 2002 krijgt de zender een gouden award.

In 2007, na verschillende overnames en formatwijzigingen, valt het doek voor The Box. System Of A Down bestaat nog wel en verkoopt tegenwoordig weer wat minder, maar is nog steeds geliefd en bij elkaar. In 2013 stond de groep nog in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

Gepost in awards | 1 Reactie

GRANT & FORSYTH – More country love songs (album)

JAAR: 1994
LAND: Nederland
STATUS: goud (50.000)
AAN: Cees van Leeuwen (manager)

Wat is de overeenkomst tussen Shocking Blue, de Dolly Dots, Berdien Stenberg en Grant & Forsyth? Alle acts hadden dezelfde manager: Cees van Leeuwen. En alle acts leverden hem goud en platina op uit binnen- en buitenland. Grant & Forsyth, de Common Linnets van de jaren ’90, deden het vooral in eigen land erg goed.

Julie Forsyth en Dominic Grant zaten eerst allebei in Guys ‘n’ Dolls, een Britse popgroep die tot 1985 bestond. Ze werden verliefd, stapten in het huwelijksbootje en gingen verder als een duo. Het was Peter Koelewijn die Tony Berk van Berk Music eind jaren ’80 voorstelde om een countryplaat met ze op te nemen, en zo geschiedde. Tussen 1990 en 1992 bereiken vervolgens niet minder dan vier countryalbums de hitlijsten: drie met lovesongs en eentje met kerstliedjes.

gpgrantandforsythIn de jaren daarna is de countrykoek nog lang niet op. In 1993 verschijnt het vijfde album More Country Love Songs, dat net als zijn voorgangers gretig aftrek vindt. In 1994 kunnen Koelewijn, Berk, Van Leeuwen en Grant & Forsyth zelf weer een flinke pluim op hun  cowboyhoed steken: het album is goud geworden (50.000 exemplaren).

Inmiddels is het alweer een tijdje rustig rond Julie en Dominic, die later in het Utrechtse Hollandsche Rading nog een eigen galerie zou beginnen. De agenda met optredens op de site van het duo is helemaal leeg. Het laatste hoogtepunt was een gastoptreden bij De Toppers in 2013, waar ze een countrymedley ten gehore brachten – uiteraard getooid met hoeden.

Gepost in awards | Reageer!

PARTY ANIMALS – Aquarius (single)

JAAR: 1996
LAND: Nederland
STATUS: goud (50.000)
AAN: Edel/Roadrunner Benelux

gppartyanimalsMet je eerste single een nummer 1-hit scoren is geen makkelijke opgave. Opnieuw de top bereiken met een opvolger is extreem moeilijk. Dus hoe knap is het als je je eerste drie singles bovenaan de Top 40 weet te krijgen? De Party Animals presteren het halverwege de jaren ’90 met Have You Ever Been Mellow, Hava Naquila en Aquarius. De gabbers profiteren optimaal van de happy-hardcorerage die op dat moment in ons land heerst.

Aquarius was gebaseerd op het openingsnummer uit de musical Hair uit de jaren ’60 en was afkomstig van het album Good Vibrations. De cover staat relatief kort in de hitlijsten, maar wordt toch al snel bekroond met goud en platina. Dit exemplaar is aangeboden aan de platenmaatschappij en wordt in januari geveild als platenmaatschappij CNR verhuist. Meer dan 150 awards van CNR en Roadrunner komen onder de hamer.

Na de drie nummer 1-hits volgen nog vijf ‘gewone’ hits en in 1998 is de rage voorbij. De groep valt uit elkaar en stopt met optreden. Enkele jaren later maken de hakkers een comeback, net als veel andere acts uit de jaren ’90. Je kunt de Party Animals nog steeds tegenkomen op feestjes, al zijn het niet meer de oorspronkelijke gabbers: de groep versleet tot nu toe niet minder dan 17 leden.

Gepost in awards | Reageer!

RENE FROGER – Midnight man (album)

JAAR: 1990
LAND: Nederland/België/Luxemburg
STATUS: goud (50.000)
AAN: Bert van Vorselen

Geen idee wie Bert van Vorselen is en waarom hij deze gouden plaat van René Froger heeft weggedaan. De reden kan in elk geval niet zijn dat Midnight man een flutplaat was. Integendeel. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het derde studio-album van de Amsterdammer uit 1990 zijn definitieve doorbraak betekende. Toegegeven, Froger was op dat moment allang geen onbekende meer.

gpfrogerIn 1988 had hij zijn eerste Top 40-hit met Winter in America en een  jaar later eindigde zijn tweede hit zelfs op nummer 1: Alles kan een mens gelukkig maken, samen met Het Goede Doel. Maar pas met Midnight man zou blijken dat Froger een blijvertje was, want de singles Just say hello (Alarmschijf) en Nobody else van deze plaat deden het eveneens uitstekend.

Een lange reeks Engelstalige hits volgde, tot de fut er eind jaren ’90 een beetje uit was. Tussen 1997 en 2006 had René maar twee Top 40-hits, te weten Crazy way about you en She… A song for Máxima. Pas in 2006, met de overschakeling naar het Nederlands, kwamen de hitnoteringen weer op gang.

Dat het Nederlands publiek Froger graag in het Nederlands bezig ziet bleek afgelopen maand ook weer in de Arena, waar voor de tiende keer een reeks Toppers-concerten werd gehouden. René Froger is de enige zanger die alle edities heeft  meegemaakt – en daarmee de opper-Topper.

Gepost in awards | Reacties uitgeschakeld voor RENE FROGER – Midnight man (album)

GOLDEN EARRING – Paradise in distress / Last blast of the century (albums)

JAAR: 2000
LAND: Nederland
STATUS: goud en goud (50.000)
AAN: Barry Hay

gpgoldenearring2Het jaar 2000 had een gouden september, met dank aan Leontien van Moorsel, Inge de Bruijn, Pieter van den Hoogenband, Mark Huizinga, Anky van Grunsven, Jeroen Dubbeldam en de Nederlandse hockeyheren. Allemaal stonden ze op de hoogste trede van het ereschavot van de Olympische Spelen in Sydney. Knap, maar het allereerste olympische goud was eigenlijk voor een legendarische, Nederlandse rockband: Golden Earring.

De band van Barry Hay, George Kooymans, Rinus Gerritsen en Cesar Zuiderwijk bestaat in september 53 jaar en is daarmee één van de oudste bands ter wereld. In de jaren ’70 en ’80 worden meerdere grote hits gescoord, ook in het buitenland. Radar love en Twilight zone zijn het bekendst. In Nederland haalt de groep bijna vijftig (!) keer de Top 40 en staat de teller op vijf nummer 1-hits.

In 1999 verschijnt het studio-album Paradise in distress, over de donkere kanten van het bestaan. Het levert één hit op, Whisper in a crowd, en haalt de achtste plaats in de albumlijst. Nog hetzelfde jaar brengt de groep een live-album uit, een dubbel-cd, getiteld Last blast of the century. Dit album, met live-versies van onbekende songs en grote hits, piekt op nummer 2. Golden Earring neemt in 2000 wat gas terug, maar er wordt wel af en toe opgetreden. De band gaat bijvoorbeeld in op een uitnodiging om op woensdag 12 juli te komen spelen in Arnhem.

Op sportcentrum Papendal wordt op die dag het Nederlands olympisch team dat naar Australië gaat symbolisch overgedragen aan de chef de mission. De sporters zouden nog maanden moeten wachten op hun eerste goud, maar Golden Earring wordt alvast verrast met twee gouden plakken in één: van beide albums uit 1999 zijn inmiddels meer dan 50.000 exemplaren verkocht. Het levert de bandleden een joekel van een kunstwerk op, met deurtjes die met een haakje kunnen worden afgesloten.

gpgoldenearring1

Het hoofdstuk Golden Earring zelf is allesbehalve afgesloten. De in India geboren frontman Barry Hay heeft wel eens gezegd dat hij en zijn vrienden ermee doorgaan tot ze erbij neervallen. De kans dat dat op een podium gebeurt is inderdaad aanwezig, want de agenda staat nog altijd vol optredens in binnen- en buitenland.

Gepost in awards | Reageer!

K-OTIC – Bulletproof (album)

JAAR: 2001
LAND: Nederland
STATUS: goud (40.000)
AAN: inkoper Free Record Shop

Je zult mij niet snel horen zeggen dat een gouden plaat onzinnig is, maar in dit geval kan ik moeilijk een andere conclusie trekken. Het is 2001 als in het voormalige Big Brother-huis een nieuw muziekprogramma van Yorin begint: Starmaker. Twaalf talentvolle jongeren volgen workshops en worden klaargestoomd om de hitlijsten te bestormen. Uiteindelijk krijgen zeven van hen een contract en verschijnt onder de naam Starmaker de eerste single Damn (I think I love you). Het nummer komt binnen op 1 in de Top 40 en rond Anna, Bart, Bouchra, Martijn, Rachel, Sita en Stefan ontstaat een regelrechte hype.

Geholpen door de singles I can’t explain (als K-Otic) en I was made to love you (van Sita & Bart) ontstaat een enorme run op het eerste album Bulletproof, dat eind mei verschijnt. Op 23 mei, twee dagen voor de cd in de winkels ligt, komt het nieuws dat het album al 40.000 keer besteld is (en dus goed voor goud). Na de eerste verkoopdag, 25 mei dus, is Bulletproof al platina (80.000 stuks). In juni krijgen de zeven bandleden vervolgens te horen dat de gekte is gestegen naar dúbbel platina, dus 160.000 albums. Daar krijgen de kersverse supersterren in die maand een zilverkleurige, “double platinum” award voor.

gpkoticBij de zeven hangt dus geen gouden of enkele platina plaat voor Bulletproof aan de muur, maar het gekke is dat de eerste variant wel bestaat. Jeffrey van Dalen, inkoper van de Free Record Shop, krijgt een gouden exemplaar aangeboden, terwijl de gouden status eind mei zoals gezegd welgeteld twee dagen van toepassing was. Nog vreemder wordt het als je kijkt naar de datum op zijn award: 18 juli 2001. Toen was Bulletproof dus allang twee keer platina, dus waarom nog een gouden plaat? Helaas kan Jeffrey zich de hele situatie (en de award) niet herinneren en blijft dit een chaotisch raadsel.

Uiteindelijk stopt K-Otic in 2003, na drie albums en met zeven hits op zak. De leden gaan hun eigen weg en treden ondanks aanbiedingen niet meer samen op. Toch komen de Starmakers in 2013 nog één keer bij elkaar, dankzij fotograaf William Rutten.

kotic

Gepost in awards | Reageer!

ABBA – 25 Jaar na Waterloo (album)

JAAR: 2007
LAND: Nederland
STATUS: dubbel platina (200.000)

Over een paar weken is het 40 jaar geleden dat ABBA voor Zweden het Eurovisie Songfestival wint. Met Waterloo uit 1974 is de naam van de band meteen overal gevestigd, al is het niet de eerste hit voor Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson en Anni-Frid Lyngstad: in 1973 staan ze al in de Nederlandse Top 40 met Ring ring.

gpabbaHet is het begin van een lange, megasuccesvolle reeks albums en singles. Na het einde van de groep in 1983 wordt hun muziek op verschillende momenten weer erg populair. Denk bijvoorbeeld aan de musical Mamma Mia!, maar ook aan de vele verzamelalbums die in de loop der jaren op de markt worden gebracht.

In 1999, als de Songfestival-winst 25 jaar geleden is, wordt ABBA herdacht met een special verzamelaar met de grootste hits van de groep in Nederland. De cd 25 Jaar Na Waterloo telt 19 tracks, waaronder Dancing queen, Thank you for the music, S.O.S., Super trouper, Money money money, Take a chance on me en uiteraard Waterloo.

Ondanks dat de groepsleden hoge bedragen geboden hebben gekregen voor een nieuw, gezamelijk optreden, is ABBA nooit meer samen op het podium verschenen.

Gepost in awards | 2 Reacties

JAMES BLUNT – All the lost souls (album)

JAAR: 2007
LAND: Nederland
STATUS: goud (50.000)
AAN: Q-Music

gpjamesbluntJames Blunt (echte naam: James Billier Blount) breekt in 2005 in Nederland door met You’re beautiful, dat een maand bovenaan staat in de Top 40. Het is dan nog niet zo lang geleden dat de zanger afscheid heeft genomen van zijn werkgever, het Britse leger. Het is niet meteen raak. De eerste single van zijn debuutalbum Back to Bedlam doet niks, maar You’re beautiful is niet van de radio te slaan. Een paar maanden later haalt ook de opvolger, Goodbye my lover, de top 10.

Hoe blijf je dan vervolgens op de radar? In 2006 en 2007 wordt Blunt een handje geholpen door Radio 538, dat respectievelijk Wiseman en 1973 uitroept tot Alarmschijf. Het nummer 1973 komt van het dan nog niet verschenen tweede album van Blunt; All the lost souls. Of 538 een bedankje heeft gekregen in de vorm van een award is niet bekend, maar de kans is groot: de collega’s van Q-Music in elk geval wel. Het album is al goud als het in september 2007 verschijnt.

gpjamesblunt1

Daarna dreigt de inmiddels 40-jarige singer-songwriter in de vergetelheid te raken. Twee singles floppen, maar in 2011 wordt Blunt opnieuw gelanceerd door Radio 538. Stay the night wordt zijn derde Alarmschijf en zijn vijfde top 10-hit. Inmiddels zit zijn carrière opnieuw in een dalletje. Van Blunts laatste drie singles haalde er geen een de Top 40.

Gepost in awards | Reageer!